EDUn sanasto

yleinen yliopistosanasto

AKATEEMINEN VAPAUS – Länsimaisen yliopistolaitoksen perusarvo. Et tarvitse poissaolotodistukseen huoltajien allekirjoitusta. Ainoastaan Kela saattaa vahdata opintopistesaldoasi puoli vuotta jälkikäteen (vaatimustaso tällä hetkellä 5 opintopistettä/tukikuukausi). Muista kuitenkin, että vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä.

AKATEEMINEN VARTTI – Tunnit alkavat vartin yli, ellei selkeästi toisin mainita. Mikäli lukee, että aloitetaan klo 12, noudatetaan akateemista varttia. Mikäli lukee klo 12.00, aloitetaan tasalta. Akateeminen vartti pätee myös luennon loppumisajankohtaan. Jos luento on merkitty loppuvaksi klo 13, se loppuu 12.45. Jos luennon päättymisen ajankohdaksi ilmoitetaan klo 13.00, ei akateemista varttia noudateta.

ALUMNI – Valmistunut Tampereen yliopiston opiskelija tai työntekijä.

EDARI – TREY:n edustajistoon, eli hallitukseen, vaaleilla valittu opiskelija.

EXCU – Ekskursio: joko virallinen tai vapaamuotoisempi yritysvierailu tai opintomatka.

HALLOPEDI – Hallinnon opiskelijaedustaja, joka tuo yliopiston hallintoon opiskelijoiden näkemyksiä ja asiantuntemusta.

ITSENÄINEN TYÖ – Kurssityö, mikä tehdään nimensä mukaisesti itsenäisesti ja yksin. Jokaisella itsenäisen työn kurssilla on kuitenkin vastuuopettaja, jolta saat apua työhön kysymällä. Myös kanssaopiskelijoilta kannattaa kysyä apua. Kasvatustieteiden opinnoissa itsenäinen työ on usein kirjallinen työ tai kirjatentti.

ESSEE – Tieteellinen essee eroaa klassisesta esseen käsitelmästä. Kyseessä on siis kirjoitelma, jossa pitäydytään tieteellisessä täsmällisyydessä, mutta mukana on runsaasti omaa pohdintaa. Essee on kirjoitelma, joka voi olla joko osana kurssia tai sillä voidaan yksinään suorittaa kokonainen kurssi.

KOPO – Koulutuspoliittinen. Koulutuspoliittisia asioita ovat mm. opiskeluun, opetuksen tasoon ja opiskelumahdollisuuksiin liittyvät asiat.

KURSSI – Opiskelija suorittaa kursseja ja kerää niitä suorituksiksi valmistuakseen joskus. Kursseja on joka lähtöön, ja kurssi voi sisältää läsnäoloa (luentoja tai seminaareja), erilaisia ryhmätöitä sekä vaihtelevan määrän itsenäistä työskentelyä. Yksi kurssi suoritetaan useimmiten yhden tai kahden periodin aikana, ja kurssin suorittamisesta saa vaihtelevasti 1-10 opintopistettä. Kasvatustieteilijöiden tutkintoon kuuluvat pakolliset kursseja suoritetaan pitkälti kasvatustieteen yksikössä ja kielikeskuksessa, kun taas vapaavalintaisia kursseja saa suorittaa suhteellisen vapaasti kaikissa tiedekunnissa.

LUENTO – Ison porukan ”oppitunti”, jossa kuunnellaan, tehdään muistiinpanoja, pidetään luentopäiväkirjaa ja yritetään keskittyä kahvia litkimällä.

MOODLE – selainkäyttöinen opiskelualusta, jota käytetään useilla kursseilla osana opetusta.

NOPPA – opintopiste.

OPETUSOHJELMA – Sisältää yliopiston lukuvuosittaiset opetustiedot.

OPINTO-OPAS – Yliopiston ”opetussuunnitelma”, jossa kuvataan tutkintojen tavoitteet, rakenteet ja sisällöt.

OPINTOPISTE – Kertoo usein kurssin työmäärästä. Yksi opintopiste vastaa laskennallisesti 27 tunnin työmäärää.

ORIENTOIVAT OPINNOT – Uusille opiskelijoille lukuvuoden alussa järjestettävä tilaisuuksien sarja, jossa opiskelijat perehdytetään yliopisto-opiskelun käytäntöihin.

PARITYÖ – Itsenäistä työtä vastaava työ, joka on kuitenkin usein vaatimuksiltaan laajempi. Tehdään työparin kanssa.

PERIODI – Opintovuosi on jaettu neljään neljänneksen, joita kutsutaan periodeiksi. Lukujärjestys vaihtuu joko osittain tai kokonaan periodilta toiselle siirryttäessä. Varautukaa kuitenkin viikottaisiinkin muutoksiin aikatauluissa!

PERIODITAUKO – II ja II, sekä III ja IV:sien perioidien väliin jäävä viikko, jolloin ei useimmilla kursseilla ole opetusta, mutta saattaa olla tenttejä. (syys- ja talviloma).

POIKKITIETEELLINEN – Monta tiedekuntaa / ainejärjestöä / kiltaa tekee yhteistyötä tai osallistuu esimerkiksi yhdessä johonkin tapahtumaan.

TUNI-TUNNUS – Käytännössä kaikki yliopiston sähköiset palvelut (sähköposti, opintorekisteri, Moodle, jne) toimivat saamillasi tunnuksilla. Älä hukkaa tai unohda. Ikinä.

RYHMÄTYÖ – Opiskelijaporukalla itsenäisesti tehtävä työ, joka esitellään muille ja/tai palautetaan opettajalle.

SEMINAARI – Pienemmän porukan ”oppitunti”, joka sisältää usein kuuntelua, keskustelua, ryhmätyötä, omia esityksiä sekä harjoituksia.

SOPO – Sosiaalipoliittinen. Sosiaalipoliittiset asiat liittyvät mm. opiskelijan toimeentuloon, asumiseen ja terveyteen.

TENTTI – Joko kurssin loppukoe tai vaihtoehtoinen tapa suorittaa kurssi. Tentillä suoritettavista opintopisteistä riippuen luetaan yleensä noin 2-5 kokonaista kirjaa. Itse tentti saattaa sisältää esim. avoimia kysymyksiä, joihin vastataan useamman sivun mittaisilla kirjoituksilla. Tentin suoritustapa kerrotaan useimmiten kurssin ensimmäisellä tunnilla. Tentti on usein sähköinen eli tietokoneella tehtävä.

Perustutkinnot ja lopputöihin liittyvä sanasto

KANDI – (kandidaatti) Alempi korkeakoulututkinto, laajuudeltaan 180 opintopistettä. Uusien opiskelijoiden on opiskeltava itsensä kandidaateiksi ennen maisterintutkinnon suorittamista.

KANDITYÖ – (kandidaatin tutkinnon lopputyö) Tieteellinen tutkimus, joka on laajuudeltaan noin 30 sivun pituinen. 10 opintopisteen työ.

MAISTERI – Ylemmän, 120 opintopisteen laajuisen, korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö.

GRADU – (pro gradu) Maisterin tutkinnon lopputyö, tieteellinen syvempi tutkimus, joka on laajuudeltaan kandityötä pidempi. 40 opintopisteen laajuinen työ.

PLAGIOINTI – Pahin rikos, mitä tiedeyhteisössä voi tehdä. Jonkun toisen tekemän työn esittämistä omanaan (tai jopa oman aiemman työn kopiointi ilman viittauksia). Tarkoituksellinen plagiointi voi johtaa pahimmillaan tutkinnon hylkäämiseen tai yliopistosta erottamiseen.

Opetushenkilöt

PROFFA – Professori. Erittäin hyvin asiansa tunteva luennoitsija. Yliopiston professoreilla on opetustehtävänsä lisäksi myös tutkimustehtäviä ja hallinnollisia tehtäviä. Professori on arvonimi ja ylin mahdollinen opetushenkilö yliopistossa.

LEHTORI – Asiantuntija, joka tekee useimmiten parhaansa myös opettaakseen meitä.

PRO – Pienryhmävetäjä. Virrassa tällaiseen ei usein törmää, mutta esim. kieliopinnoissa voi tulla eteen.

ASSARI – Tutkimusassistentti, joka voi osallistua esim. harjoittelijana ryhmätöiden vetämiseen.

Monet yliopiston opettajat, tittelistä riippumatta, ovat tutkijoita, jotka tarjoavat meille opetusta oman tutkimustyönsä ohessa. He ovat aina tyytyväisempiä, jos pysytte ilmoitetuissa aikatauluissa, jotta heidän muu työskentelynsä ei häiriinny viivytysten takia. He ovat kuitenkin samalla tavalla teitä varten kuin pelkkää opetustyötä tekevä henkilökunta.

Rakennuksia ja paikkoja

KESKUSTAKAMPUS – Tampereen yliopiston keskustakampuksen alue, komea kukkula, jolla on useita rakennuksia Kalevantien molemmin puolin. Kampuksella opiskelee päivittäin lähes 15 000 opiskelijaa.

VIRTA – Meidän oma paikka, kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta. Edulaisten koti.

EDU’S CAFE – Virran kolmannen kerroksen kahvila / oleskelutila, jossa voit ahertaa tai hengähtää. OKAn nelosvuosikurssi pitää säännöllisesti omaa kahvilaansa kaikille edulaisille keskiviikkoisin klo 9-15. Myös muiden ainejärjestöjen kahviloita, hallituksen aamupaloja, akustisia iltamia ja kaikkea muuta kivaa!

EDULA – Virran kolmannen kerroksen opiskelutila, jossa voi ahertaa tai hengähtää. Kasvo ry hankkii tilaan opiskelijoille kahvi- ja teetarpeet.

LINNA – Virran viereinen isompi rakennus. Opeopiskelijoiden lähin ruokapaikka (Sodexo Linna) ja yliopiston keskustakampuksen kirjasto sijaitsevat täällä. Linnan lukusalit ovat nielleet kitaansa monia kandin ja gradun kanssa painivia. Yksi tärkeimpiä paikkoja opiskelijoille. Edelleen käännyttäessä Linnasta linja-autoasemalle päin löytyy seuraavasta rakennuksesta opiskelijoiden terveydenhuoltopalveluiden toimipiste (YTHS).

PÄÄTALO – Iso ja sokkeloinen rakennus, jossa on useita opintojen alun tärkeitä paikkoja, kuten aktuaarinkanslia, jossa hoidetaan ilmoittautumiset yms. Harva selviää kyselemättä, mutta onneksi tuutorit opastavat! Ruokaa tarjoaa meidän oman ylioppilaskuntamme, TREYn, omistama Juvenes, jossa erikoisuutena Fusion Kitchen -erikoisateriat ja salaattibaari.

PINNI B – Tietohallinnon ja johtamisen yksikkö, jossa on toinen hyvä ruokapaikka (Minerva), jota kannattaa poiketa kokeilemassa. Ensimmäisen opiskeluviikon luentoja pidetään usein täällä, mutta muutoin vähemmän edulaisilla omaa opetusta Pinni B:ssä.

PINNI A – Informaatioteknologian yksikkö ja kielitieteen yksikkö. Ei yleensä opintoja meille, ellei sitten valinnaisia.

TIETOPINNI – Yliopiston sisäinen tietohallinto. Tietopinnistä löydät myös 24/7 avoinna olevat tietokoneluokat.

ALAKUPPILA – Päätalon alimmassa kerroksessa isojen luentosalien yhteydessä oleva, opiskelijoiden suosima tapaamispaikka ja kahvila.

ATALPA – Keskustakampuksen liikuntatilat. Tilat omistaa oma osakeyhtiö, joka tarjoaa opiskelijoille laadukkaita liikuntapalveluja järkihintaan. SportUnin kautta yhdellä maksulla mahdollisuus liikkua paitsi Atalpalla, mutta myös muilla kampuksillamme Hervannassa Tamppi Areenalla ja Kaupissa!

NORSSI – Normaalikoulu. Tampereen yliopiston normaalikoulu sijaitsee Nekalassa kävelymatkan päässä yliopistolta. Toimipiste myös Muotialassa, jonne matkaa kilometrin verran enemmän kuin Nekalaan. Suurin osa (pl. varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijoiden) opetusharjoitteluista suoritetaan täällä. Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio taas sijaitsee keskustakampuksen hollilla.

RUOKAPAIKKOJA opiskelijoille löytyy useita. Päätalon Juvenes sekä Linnan ja Pinni B:n ruokalat ovat käytetyimpiä. Jokaisessa opiskelijaravintolassa on oma, päivittäin vaihtuva menu – katso netistä tai tarkkaile vanhempia opiskelijoita, niin tiedät missä on milloinkin maukkain tarjonta.

KAUPIN KAMPUS – Täällä opiskelevat suurimman osan ajasta lääketieteen, bioteknologian ja kansanterveystieteen opiskelijat. Kaupin kampus eli Arvo-rakennus sijaitsee Taysin ja TAMKin läheisyydessä reilun kolmen kilometrin päässä Virrasta. Arvolle sinun ei todennäköisesti kasvatustieteiden opintojen vuoksi tarvitse kulkea, mutta keskustakampuksen tenttitilojen ollessa periodien lopussa melko ahtaita, eksyy jokunenkin edulainen Kaupin suuntaan tenttimään. Lisäksi lähellä Kaupin kampusta pidetään esimerkiksi opeopiskelijoiden monialaisten liikuntakurssin opintoja.

HERVANNAN KAMPUS antaa tilat Tampereen yliopiston tekniikan opiskelijoille, eli teekkareille, ja se sijaitsee nimensä mukaisesti Hervannassa. Kampusalueelta löytyy monia rakennuksia, kuten esimerkiksi Kampusareena, Konetalo ja Tietotalo. Tutkintoomme kuuluvia opintoja ei ole Hervannan kampuksella, mutta opiskelu- ja harrastuspuitteet ovat erinomaiset, joten vierailu Sähkötalon kellariin ehdottomasti kannattaa.

Opiskelijasanastoa

AINEJÄRJESTÖN HALLITUS – Valitaan joka vuosi järjestön keskuudesta. Vastaa ainejärjestön toiminnasta ja kehittämisestä. Seuraa oman järjestösi tai vilkaise ainakin ketä kaikkia hallitukseen kuuluu!

FUKSI – Ensimmäisen vuoden opiskelija.

HAALARIT – Vakioasuste kaikissa opiskelijatapahtumissa. Kotimainen kura-asu, joka suojaa tuulelta ja tuiskulta bileissä sekä opiskelijatapahtumissa. ITUlla ja Mentorilla vihreät, OKAlla tummansiniset sekä TamAuksella kirjoa lähes jokaisesta haalariväristä – riippuen minkä aineen opettajia heistä tuleekaan.

HAALARIBILEET – Joka kuukauden ensimmäisenä torstaina järjestettävät poikkitieteelliset opiskelijabileet.

HAALARIMERKKI – Tapahtumista, järjestöiltä ja milloin mistäkin kerättäviä muistoja, jotka ommellaan omin pikku kätösin kiinni haalareihin. Mitä enemmän, sen parempi. Järjestöt myyvät omia haalarimerkkejään hallituspäivystyksissä ja tapahtumissa!

HÄMEENKADUN APPRO –  Suomen suurin yksipäiväinen opiskelijatapahtuma, joka järjestetään lokakuussa. Ideana on kiertää keskustan ravitsemusliikkeitä juomassa kisajuomia.

FUKSISUUNNISTUS – TREYn järjestämä tapahtuma pääasiassa ekavuotisille opiskelijoille. Ohjelmaa ja rastipisteitä ympäri Tamperetta ja of course villit jatkobileet!

KOLMIOT –  Joka kuun viimeinen torstai järjestettävät opiskelijabileet Ravintolamaailmassa.

KYYKKÄ – Ulkona pelattava, akateemisen väen suosiossa oleva ikivanha joukkuepeli. Heitettävä palikka on karttu. Jos pelaaja ei osu yhteenkään kaadettavaan palikkaan, heitto on hauki. Kyykän MM-kisat pelataan Hervannan Kampuksella helmikuussa.

SILLIS – Vuosijuhlien “jatkojen jatkot”; seuraavan päivän krapulajuhla.

SITSIT – Akateemiset pöytäjuhlat, joissa syödään, juodaan ja lauletaan juomalauluja yleensä haalareissa tai teeman mukaisissa asuissa.

TALVIPÄIVÄT – Vuosittain eri opettajakoulutuspaikkakunnilla järjestettävä tapahtuma, joka kokoaa yhteen kaikki Suomen opeopiskelijat bilettämään ja verkostoitumaan. Yksi vuoden kohokohdista, jota ei todellakaan kannata missata! Koe ainakin kerran opiskelujesi aikana. Vuonna 2022 Joensuussa!

TEEKKARI  – Hervannan kampuksen opiskelija, joka tähtää esim. diplomi-insinöörin tutkintoon.

TUUTORI – Fukseja varten, auttaa siis uusia opiskelijoita kiinnittymään yliopistoon, omaan ainejärjestöön ja tiedekuntaan sekä ylipäätään Tampereelle.

VUOSIJUHLA – Vuosijuhla on akateeminen juhla (Vujut, Wujut).

WAPPU – opiskelijan tärkein juhla. Tamperelainen Wappu tunnetaan myös nimellä Suomen suurin Wappu, sillä se liikuttaa kahden viikon aikana yli sadassa tapahtumassa monia satoja opiskelijoita!

WAPPUMÄTTÖRUNDI (WMR) – ITUn, Mentorin, OKAn ja TamAuksen yhdessä järjestämä iso Wapputapahtuma. Kahvila-appro, jossa opiskelijat kiertävät Tampereen keskustan kahviloita saadakseen leimoja Appropassiin. Tapahtuma on alkoholiton, ja kierroksesta saa muffinin muotoisen haalarimerkin.

Järjestöjä ja instituutioita

TUNI – Tampereen korkeakouluyhteisö, eli entisten Tampereen yliopiston (UTA), Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) muodostama toimija, joka yhdistää koulutusta ja opiskelijoita poikkitieteellisesti.

TREY – Tampereen ylioppilaskunta pitää huolta meidän opiskelijoiden edunvalvonnan lisäksi viihtymisestämme kampuksilla järjestäen tapahtumia, kuten esimerkiksi koko lukuvuoden huipentuman, Suomen suurimman Wapun. Lakisääteinen yliopisto-opiskelijoiden yhteenliittymä, jolla on edunvalvonta- ja hallintotehtäviä yliopiston ja jäsenistönsä parissa. Kaikki opiskelijakortin saaneet ovat ylioppilaskunnan jäseniä, ja oikeutettuja esimerkiksi yliopiston terveydenhoitopalveluihin ja opiskelijahintaiseen ateriaan.

AINEJÄRJESTÖ/KILTA – Yhdistää saman oppiaineen tai alan opiskelijoita, ajaa heidän etujaan sekä järjestää toimintaa. TREYn sivuilla on lista kaikista sen alaisista järjestöistä. Tutustu rohkeasti myös harrastejärjestöjen toimintaan – ylioppilaskunnassa on aktiivista porukkaa moneen eri lähtöön!

TIEDEKUNTAJÄRJESTÖ – Yhdistää saman tiedekunnan opiskelijajärjestöt ja opiskelijat, ajaa heidän etujaan sekä järjestää toimintaa.

KASVO RY – Edunvalvontajärjestö Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ainejärjestöille. Kasvon alla toimivat siis ITU ry (varhaiskasvatuksen opettajat), Mentor ry (elinikäinen oppiminen ja kasvatus), OKA ry (luokanopettajat) ja TamAus ry (aineenopettaja).

SOOL – Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto. Yhdistää kaikki Suomen opettajaopiskelijat ja huolehtii valtakunnallisesta koulutuspolitiikasta sekä opettajankoulutuksen kehittämisestä. Tarjoaa rahanarvoisia etuja jäsenilleen.

SKOL – Suomen Kasvatustieteiden Opiskelijoiden Liitto. Yhdistää kaikki Suomen yleistä kasvatustiedettä ja aikuiskasvatustiedettä opiskelevat, sekä huolehtii valtakunnallisesta edunvalvonnasta ja vahvistaa kasvatustieteilijöiden brändiä työmarkkinoilla.

YTHS – Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Tarjoaa meille kaikki opiskelijan terveyspalvelut. Muista hyödyntää ilmainen terveys- ja hammastarkastus!

ITU ry

ITULAINEN – Tampereen Yliopiston varhaiskasvatuksen opettajaopiskelija.

FUKSIAISET – Itun perinteinen fuksitapahtuma, jossa kierretään tyypillisesti rasteja Tampereen keskustan alueella joukkueittain ja teeman mukaisesti pukeutuneena.

FUKSIKASTE – Itun perinteinen fuksitapahtuma, jossa fuksit kastetaan tervetulleiksi yliopistoon ja Ituun.

ITUMAZING RACE – Itun perinteinen wapputapahtuma, jossa kierretään rasteja.

PIPOPILEET – Itun perinnetapahtuma, jossa ollaan itupipot päässä. Uudet (ja miksei vanhatkin) itupipon käyttäjät lausuvat perinteisen pipovalan.

ITUVAUVAN HEITTO – Perinneohjelmanumero, jossa rakasta Ituvauvaa heitetään lastenrattaisiin.

ITULA – Kuukausittain järjestettävä ITUn kahvilatapahtuma.

MOROLAULU – Perinnelaulu, johon fuksit kehittelevät uuden säkeistön aina Talvipäiviin mennessä.

NASU – Itun tapahtumissa käytettävä megafoni.

TAPSA – Tapsa sundelin on Itun perinteinen laululeikki.

LASTENLAULUBATTLE – Perinteinen fuksiviikkojen ohjelmanumero, jossa fuksit jaetaan kahteen joukkueeseen. Leikissä kirjaimellisesti “bättlätään” lastenlauluilla.

AMMATILLISET OPINNOT – Varhaiskasvatuksen opettajaopintojen ammattiin pätevöittävät opinnot kulkevat koodilla “KASVAR”. Kurssit pitävät sisällään esimerkiksi musiikkia, liikuntaa ja kuvista, mutta myös esimerkiksi leikin ja pedagogisen johtamisen kurssit kuuluvat kokonaisuuteen.

KÄMPPÄAPPROT – Perinteinen fuksitapahtuma, jossa fuksit kisailevat joukkueittain kiertäen samalla tuutoreiden tai muiden itulaisten koteja.

PUBIRUNDI – Perinteinen wapun tapahtuma, jossa nimensä mukaisesti kierrellään pubeja ja baareja.

ITUS – Perinteeksi muodostunut muunnelma Gasellien “Imus”-biisistä, jossa sana “imus” korvataan sanalla “itus”. Itus löytyy myös Itun laulukirjasta.

ITUN PIKKUJOULUT  – Itu järjestää joka vuosi pikkujoulut, joiden suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastuussa fuksit.

MISSÄ ON PEUKALO – Perinneohjelmanumero, jossa nimensä mukaisesti pähkäillään, että missä on peukalo on.

Mentor ry

ELOKAS Elokas on lyhenne Elinikäinen oppiminen ja kasvatus -tutkinto-ohjelmasta. Elokkaita ovat siis kaikki Elinikäistä oppimista ja kasvatusta opiskelevat.

KASVAJAISET – Syksyn alussa järjestettävä fuksitapahtuma, jossa uusi opiskelija Kasvatustieteilijän valan vannoessaan tulee osaksi Elokas-yhteistöä. Tuutoreiden järjestämä tapahtuma, jossa tapaat niin Mentorin uudet kuin vanhemmatkin tieteenharjoittajat.

OPISKELURETRIITTI – Opiskeluretriitti on Mentorin perinteinen tapahtuma, jossa kokoonnutaan yhdessä yliopistolle opiskelemaan pomodoro-tekniikalla, sekä nauttimaan Mentorin tarjoamat kahvit opiskelujen kylkeen.

MUNKKIBILEET – Mentorin perinteinen Wapputapahtuma, jossa tarkoituksena on viettää iltaa munkin ja siman kanssa. Tapahtuma on perinteisesti alkoholiton.

SPECIA – Yleisen kasvatustieteen opiskelijoiden ammattiyhdistys, joka ajaa kasvatustieteen maistereiden etuja työelämässä. Specia tarjoaa kattavasti koulutuksia ja mm. lakipalveluja, sekä opiskelijoille suunnattua sisältöä. Specian palvelut ovat avoimia kaikille Specian jäseneksi liittyneille (pl. Mentorin tapahtumat yhteistyössä Specian kanssa).

Oka ry

OKA ry – Tampereen luokanopettajaopiskelijat OKA ry. Virran käytävillä liikkuu huhu, että OKA on lyhenne sanoista opettajankoulutuksen ainejärjestö. Taipuessaan OKA, OKAn, OKAssa, OKAan, OKAlle, OKAlla, OKA ry, OKA ry:n, OKA ry:ssä, OKA ry:hyn, OKA ry:lle, OKA ry:llä sekä tietysti okalainen.

LUOKANOPETTAJAOPINTOJEN MONIALAISET AINEOPINNOT – Monialaisissa opinnoissa on usein oma, aineelle soveltuva opiskelutapa, jota ei voi rinnastaa perinteiseen oppituntiin, luentoon eikä seminaariin. Näillä tunneilla opiskellaan esim. koulussa opetettavat aineet. Suoritetaan yleensä kahtena ensimmäisenä opiskeluvuonna kandivaiheessa.

OPINTO-OHJELMA (LUKUJÄRJESTYS) – Opettajaopiskelijat ovat siinä mielessä erityisessä asemassa, että joku on oikeasti tehnyt meille valmiit lukkarit useaksi vuodeksi. Omien opintojen suunnittelun saa/joutuu aloittamaan  myöhemmin. Tämä siis aikaisintaan silloin, kun ohjelmassa on tilaa vapaavalintaisille opinnoille ja viimeistään, kun kandivaihe on suoritettu. Poikkeuksena sellaiset opiskelijat, joilla on hyväksiluettavaa aiemmista opinnoista.

KASTAJAISET – Syksyn alussa järjestettävä tapahtuma, jossa sinut vihitään osaksi OKAa ja akateemista tiedeyhteisöä (lue: laitetaan vahinko kiertämään). Tuutorien ja kakkosvuosikurssin järjestämä tapahtuma, jossa kannattaa olla mukana! Huhujen mukaan Näsijärvi liittyy tähän tapahtumaan.

KOSTAJAISET – Fuksien järjestämä tapahtuma keväisin tuutoreille ja muille vuosikursseille. Nimensä mukaisesti – payback time!

HOPS-RYHMÄ – Vähän kuin oma luokkasi, mutta ei kuitenkaan. Tässä porukassa vietät paljon aikaa ekana ja tokana vuonna, koska lähes kaikki monialaiset opiskellaan hops-ryhmittäin. Saat oman ryhmäsi tietoon viimeistään opintojesi ensimmäisellä viikolla.

EDUSTAJAT – Jokainen vuosikurssi valitsee keskuudestaan kaksi edustajaa, jotka toimivat tarvittaessa vuosikurssin äänitorvina ja aktiiveina.

KIPINÄ – Laji kuin laji, Seminaarin Kipinän viikottaisilla liikuntavuoroilla pääset kokeilemaan rahkeidesi riittävyyttä monissa eri lajeissa – yleensä vuoroilla pelataan lentopalloa, salibandya ja muita palloilulajeja matalalla kynnyksellä. Tule mukaan ja nappaa kaverisikin nauttimaan liikunnan riemuista. Kipinä järjestää kuukausittain myös kulttuuri- ja viihdetoimintaa, kuten esimerkiksi pubivisoja tai pienimuotoisia excuja. Itsensä pääsee haastamaan myös kisareissuilla, kuten opiskelijoiden SM-kisoissa, joihin Kipinä osallistuu muutaman kerran vuodessa rennolla otteella.

TUNTSARI – Tuntisuunnitelma. Opetusharjoitteluiden suola ja pippuri. Näiden kanssa vietetään aikaa – ja paljon.

Tamaus ry

AUSKU, AUSKULTANTTI – Opetusharjoitteluaan suorittava opiskelija.

AUSKUTUUTOROINTI – Opiskelija, joka on jo suorittanut omat pedagogiset opintonsa ja auttaa sekä tukee niitä nyt suorittavia opiskelijoita tuutorina.

PEDAGOGISET, PEDAGOGISET OPINNOT – Aineenopettajaksi opiskelevan yhden lukuvuoden aikana suorittama 60 op:n kokonaisuus, johon kuuluu didaktiikan tunteja yliopistolla sekä harjoittelut normaalikoululla.

DIDAKTIIKKA, AINEDIDAKTIIKKA – Opettamaan opettamista; oppiaine, jossa pohditaan, miten mitäkin oppiainetta tulisi opettaa erilaisille ja eri ikäisille oppijoille.

DIDAKTIKKO Henkilö, joka opettaa auskuille didaktiikkaa.

AUSKUPIKNIK – TamAuksen lukuvuoden uusille auskuille järjestämä tapahtuma syksyn alussa.

KEVÄTFIESTA – TamAuksen lukuvuoden päätteeksi auskuille, didaktikoille sekä Norssin henkilökunnalle järjestämä tapahtuma, jossa voidaan palata vielä pedagogisten opintojen fiiliksiin sekä juhlistaa niiden suoritusta.

RAVUSTAJA – Rehtoria avustava opettaja; Norssin henkilökuntaan kuuluva henkilö, joka toimii kunkin aineryhmän opiskelijoiden ja Norssin rehtorien välisenä kontaktina.

PEDAGOGISET MESSUT – Norssin koordinoima tapahtuma, jossa auskut pääsevät esittelemään opetuskokeilujensa tuloksia toisille auskuille.

POM-OPINNOT – Perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksia monialaiset opinnot, 60 op:n kokonaisuus, joka antaa aineenopettajaksi opiskeleville myös luokanopettajan pätevyyden; ei hakua keväällä 2022.

AINERYHMÄT -Jokaisen lukuvuoden auskut osallistuvat opetukseen omissa aineryhmissään, jotka ovat a) vieraat kielet ja ruotsi, b) yhteiskunnalliset aineet, c) äidinkieli ja kirjallisuus sekä d) matemaattiset aineet. Ryhmissä on opiskelijoita hakukiintiöiden mukaisesti. 

OMPPU – TamAuksen hurmaava maskotti, jonka syntymäpäivä on 4.4.2019.